Din ljusa skugga  - en dansmässa i heliga dansers tradition

Dansmässan  Din ljusa skugga  är en dansmässa i heliga danser- tradition. Den dansades första gången på Världens Fest i Karlstad i maj 2014. Det  är en gudstjänst där alla deltagare dansar hela gudstjänsten tillsammans i totalt tio danser.

Text, musik och koreografi har utvecklats av riksspelman Maria Hulthén Birkeland, diakon/lyriker Kristina Sandgren, präst/koreograf Hans Kvarnström och diakon/dansledare Cecilia Hardestam.

 

 

SAGT OM MÄSSAN

"Mässan beskriver rörelsen från mörker till ljus och använder dygnets rytm för att bygga dansens rytm. När vi sjunger med och rör oss känns det i hela kroppen. Kroppen är så fantastisk och minns det vid dansar. Att få dansa och känna en överlåtelsebön i kroppen, gå från Kyrie och sedan in i Gloria är underbart. Tänk att få ta med sig den känslan från söndagen in i vardagen!"

Susann Persson dansledare i Heliga danser, Höllviken i Kyrkans Tidning nr 23 2017

 

"Dansmässan Din ljusa skugga som jag fick glädjen att uppleva i Värmland med alla de inblandade upphovspersonerna satte ett djupt och bestående intryck hos mig. Jag känner att jag vill dansa och uppleva den om och om igen! Du som ännu inte haft glädjen att uppleva mässan: tag chansen när den dansas nära dig- eller passa på att göra en utflykt för att dansa med andra i vår stora vida dansfamilj! Vilken trosuppfattning vi än har så skildrar den ett jordnära perspektiv över dygnets kretslopp med andlig närvaro som vi dock har friheten att tolka efter eget sinne. Den nyskrivna musiken i svenska folktradition går rakt in i hjärtat!"

Agneta Henning redaktör för danstidningen Flödet i nr 2 2017

 

 

KÖP CD OCH SE VAR DANSMÄSSAN FIRAS https://www.facebook.com/pg/dinljusaskugga

 

SE EN LITEN FILM OM DANSMÄSSAN https://www.youtube.com/watch?v=b8_UliwCy5A&feature=youtu.be

 

LÄS ARTIKLAR OM DANSMÄSSAN Artikel om danser i gudstjänsten i tidningen Dagen >> Dansa en gudstjänst >>

 

Artikel om heliga danser och dansmässan i Kyrkans tidning

 

 

 

FRITT MATERIAL att ladda ner för dig som ska fira mässan

Agenda till dansmässan i Word

Agenda till dansmässan PDF

Affisch för dansmässan med bara Svenska Kyrkans logga

Affisch med tre loggor

 

 

 

 

 

Dansmässan Din ljusa skugga är en återkommande tradition på Ransätersstämman i Värmland

Foto Anders Gustaf Östlund          

 

    

Världens fest i Västerås lördag 3 juni 2017: En stund med danser för alla ur mässan "Din ljusa skugga". Medverkande: Kompositör och riksspelman Maria Hulthén Birkeland, lyriker och diakon Kristina Sandgren Furberg, Hans Kvarnström, präst och dansledare, Cecilia Hardestam, diakon samt musikensemble med Eric Skarby, Anders Johnsson, Karin Frölén, Mattias Ekström, Stellan Sagvik & Sofia Clausen.
 
Cirka 100 personer var med i cirkeln

FOTO: Carolina Nilsson